1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Monday, November 02, 2009

Semua Orang Di belakang Dr MAZA

Berita hangat hari ini saya rasa ialah penahanan Dr Mohd Asri Zainol Abidin, bekas Mufti Negeri Perlis oleh Jabatan Agama Islam Selangor. Dr MAZA ditahan sewaktu sedang memberi ceramah di sebuah banglo di di Lorong 2C, Taman Sri Ukay, Hulu Kelang. Penangkapan itu berlaku sehari selepas beliau membuat sidang akhbar mencabar Majlis Peguam membuktikan sedala dakwaan yang terkandung dalam memorandum yang diserahkan kepada Yang Dipertuan Agong.

Tuduhan yang dibuat oleh JAIS ialah kerana Dr Asri mengajar agama tanpa tauliah. Ooooo....begitu. Susulan dari berita penangkapan itu ramai blogger telah menulis tentangnya dan saya rasa cukup sekadar saya link blog-blog yang saya dapat kesan. Kalau saya nak tulis di sini pun cerita yang sama juga.

Sekadar beberapa blog yang menulis tentang berita ini.


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List