1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Friday, December 04, 2009

Pemenang Blog4FT Bulan Oktober

Pagi ni bila buka NST tengok ada keputusan Blog4FT. Pemenang bulan Oktober sudah diumumkan. Blog aku tidak tersenarai sebagai salah seorang daripada pemenang. Bukan rezekilah tu.

Bila aku masuk Blog4FT tuntuk baca blog yang menang, memang mereka patut menang. Posting yang mempunyai mesej antara manusia dan alam dan manusia. Memang lain dari yang lain yang lebih kepada menulis tentang perkara-perkara yang selalu kita baca baik di media cetak, majalah mahupun media elektronik.

Keciwa, tu memanglah keciwa, tetapi masih ada dua kali lagi peluang untuk tersenarai bagi Grand Prize. Sekarang mengharapkan akan sangkut untuk bulan November dan Disember pula lah. Kekeciwaan itu telah memberikan aku keazaman untuk meningkatkan lagi penulisan untuk entry berikutnya.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List