1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Wednesday, March 03, 2010

Lain Di Rak Lain Di Cashier

Dua hari lalu pergi grocery shopping kat Carrefour Seri Petaling. Antara item yang pasti beli ialah kopi segera 3 in 1. Tengoklah Nescafe 3 in 1 dalam pack 40s. Tengok ni harganya RM 10.89. Kira murah lah. Sebab pack lain pun 30 sahaja dan harganya lebih kurang je.  
Setelah balik ke rumah dan belek-belek resit pembelian, dicatitkan harga Nescafe 3 in 1 itu RM13.00. Jadi aku telah membayar lebih RM2.11. 

 Ini bukanlah kali pertama aku 'tertipu'. Pernah juga semasa di The Store, Seri Petaling aku terkena begini juga. Harga di rak lain dan harga di kashier lain. Malah di The Store lagi teruk dari segi labeling harga. Nombor pada Bar code yang terdapat di tanda harga pada rak dan nombor Bar code pada barangan tidak ada yang sama. Ini lebih menyusahkan pengguna untuk menyemak harga. Walaupun ada mesin penyemak harga disediakan, tetapi adakah pengguna akan berulang-alik ke mesin tersebut untuk menyemak harga. 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List