1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Saturday, April 10, 2010

Kak Min Nak Bertanding Lagi- Satu Pembaziran

Housewife may stand as independent
Satu pembaziran jika beliau benar-benar bertanding dalam PRK Hulu Selangor. Mungkin selepas ini boleh juga bertanding di Sibu. Kedua-dua kerusi adalah kerusi parlimen.

Di tempat sendiri pun ditolak oleh penduduk, inikan pula di tempat orang.

Mengapa membazir wang hanya kerana nak menunjukkan kesombongan. Lebih baik wang itu disedekahkan kepada badan-badan amal, rumah anak-anak yatim dan sebagainya kerana boleh mendapat pulangan dari Allah kelak daripada membuangnya secara sombong. Adoiii.... Kak Min.... Membazir itu amalan syaitan.


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List