1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Saturday, May 15, 2010

Hari Belia 2010

Hari ini 15 Mei adalah Hari Belia Negara. Berbagai sambuatan sempena hari ini diadakan di Putrajaya khususnya di mana Kementerian Belia dan Sukan ingin mencipta satu lagi sejarah sebagai perhimpunan belia terbesar di Malaysia. 

Tema tahun ini Belia Kreatif Pemacu Pembangunan Negara.

Sambutan tahun ini berpusat di Putrajaya dimana berbagai aktiviti disediakan di beberapa Presint sekitar pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan itu. Aktiviti bermula dari 14 hingga 16 Mei. 


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List