1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Friday, August 27, 2010

Bintang Marikh

Adakah ini Bintang Marikh (Mars) itu? Malam ini yang kebetulan Malam Nuzul Quran, Allah Maha Besar telah memperlihatkan kekuasaanNya kepada kita. Berita tersebar bahawa Bintang Marikh berada paling dekat dengan bumi iaitu lebih kurang 69 juta km jaraknya. Jarak Marikh ialah 399 juta km dari bumi. Fenomena ini dianggarkan tidak akan berlaku lagi sehingga 2287 iaitu lebih dari 280 tahun akan datang. Bermakna sesiapa yang hidup hari ini pasti tidak akan dapat melihat lagi bintang Marikh dengan mata kasar walaupun ianya hanya sebagai satu titik di langit. Sila klik gambar untuk besarkannya. 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List