1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Sunday, July 17, 2011

Bengkel Training of Trainers

Sedang berada di Hotel Seri Petaling, Kuala Lumpur. Malam ini merupakan satu permulaan ke arah satu program pembangunan sukan di Malaysia, Majlis Sukan Negara akan menganjurkan satu kursus yang akan di kenali sebagai Kursus Pengurusan Sukan Kebangsaan (KPSK) yang selepas ini akan di laksanakan di seluruh negara.

Malam ini seramai lebih kurang 40 orang bakal penceramah yang akan memberikan syarahan dalam kursus kelak sedang diberikan latihan sebelum mula mengajar kelak. Mereka adalah terdiri daripada pensyarah-pensyarah Universiti, Institut Perguruan, Institusi-institusi kerajaan dan individu-individu yang berpengalaman dalam bidang pengurusaan sukan.

Sukan hari ini bukan lagi berstatus sukarela kerana kemajuannya di semua peringkat memerlukan pentadbir yang berpengetahuan lebih-lebih lagi sukan akan menjadi satu industri yang sama penting dengan lain-lain sektor pembangunan di negara ini. Ini juga selaras dengan objektif Dasar Sukan Negara iaitu menyediakan personel-personel yang berkelayakan dan diiktiraf di peringkat kebangsaan dan luar negara.

Published with Blogger-droid v1.7.2

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List