1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Saturday, July 30, 2011

Ribut Di PD–Amaran Allah Menjelang Ramadhan

Jam 8.00 tadi disiarkan tentang ribut yang berlaku di PD tengahari hari ini di tempat di mana PM hadir dalam Majlis Perbarisan Tamat Latihan Perdana ATM dan PDRM yang di adakan di Pusat Latihan Tentera Darat (PUSASDA)Mengapa tiba-tiba ribut turun di kawasan sersebut? Sesuatu yang kita patut ambil iktibar kerana setiap bala itu adalah amaran dan ujian daripada Allah SWT.
Saya tidak ada di tempat kejadian jadi tidak layaklah untuk buat posting tentang kejadian. Maka posting ini hanya akan memberikan link kepada posting lain yang saya temui sewaktu membuat search di Internet. Oleh kerana beberapa blog memuatkan berita yang sama, saya hanya petik satu sahaja sementara satu lagi dari laman Facebook.
1. SEDAKA SEJAHTERA
2. FACEBOOK
ALLAH HU AKBAR


Kemaskini 30 Julai 2011
Berikut beberapa keping gambar kesan ribut yang melanda Port Dickson. Gambar diambil DARI SINI.
ribut di port dickson
ribut di port dickson
ribut di port dickson
ribut di port dickson
ribut di port dickson
Buat search di internet untuk mendapat maklumat terbaru.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List