1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Thursday, August 04, 2011

Tahap Keselamatan Stadium Di Malaysia – Sejauhmana Selamat?

Sedih mendengar berita yang seorang penonton bolasepak, Ahmad Jazimin Jalaludin yang kehilangan penglihatan secara kekal setelah terkena bedilan mercun semasa hadir menonton perlawanan antara Malaysia menentang Singapura di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada 28 Julai 2011. Saya mengikuti berita tersebut melalui radio Era semasa dalam perjalanan pulang selepas menghantar anak ke sekolah.

AHMAD JAZIMIN selepas menerima rawatan di PPUM, semalam.

Baca selanjutnya DI SINI

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List