1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Monday, January 30, 2012

Tercapai Juga Impian Walaupun Tidak Sehebat Mana

dah lama juga tak post. bukan tak ada masa, tapi tak ada idea kot. lagi pun dok sibuk mencari bahan dan buat penulisan untuk satu program sukan. Bukan senang nak buat buku. Masa nak mula memang susah, tapi bila dah mula susah pula hendak berhenti. Namun buku ni bukan untuk diri sendiri tetapi akan menjadi kompilasi buku berkumpulan. Setakat ini sudah terbit sebuah dan sedang digunakan. 

Masih ingat lagi dulu masa bertugas di Sabah pada tahun 70an. Pernah cakap pada seorang rakan setugas bahawa antara cita-cita aku ialah untuk menulis buku. Tak kira buku apa pun, asalkan dapat terbitkan sekurang-kurangnya sebuah sebagai peninggalan. Allah memakbulkan juga rupanya. 

Hasil usaha pertama di mana nama aku termetrai di dalam sebuah buku ialah sebagai editor buku rujukan untuk sukan olahraga dan diterbitkan oleh sebuah syarikat penerbitan di Kuala Lumpur. Selepas itu dapat pula hasilkan satu buku rujukan yang merupakan koleksi nota untuk Sains Sukan dan tersebar di seluruh negara. Cuma buku itu dalam bentuk fotostat dan tidak ada apa-apa ISBN. 

Kali ini pula aku membantu menulis salah satu topik untuk buku itu yang akan digunakan pula untuk Kursus Pengurusan Sukan. Syukurlah cita-cita aku tercapai juga. 

Sesiapa yang terbaca buku itu dan sekiranya mendapat sebarang ilmu darinya, aku halalkan ilmu itu dunai dan akhirat. sebar-sebarkanlah ilmu yang baik. 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List