1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Saturday, June 16, 2012

Selamat Memperingati Dan Menghayati Isra' Mikraj

17 Jun 2012 bersamaan dengan 27 Rejab 1433

Selamat menyambut Isra' dan Mikraj kepada seluruh umat Islam. Kisah yang tercatat dalam sejarah Islam ini tidak pernah jemu-jemu kita dengar dan itu adalah antara tanda-tanda kebesaran Allah SWT.

Saya nak kongsi rajah ini yang diambil dari sebuah profile di Facebook.
Selepas menatap infografik di atas, inilah Baitul Maqdis, salah satu tempat suci dan bersejarah untuk umat Islam. Tempat di mana Nabi Muhammad S.A.W telah di mikrajkan untuk bertemu dengan Allah dan menerima perintah solat yang kita amalkan hari ini. Sempena memperingati hari Kebesaran dalam Islam ini, kita renungkan apakah sumbangan kita ke arah mengambil kembali bumi suci ini dari pencerobohan Zionis.
Kredit Foto: ISMA
Bacalah antara kisah-kisah dan pengertian Isra dan Mikraj DI SINI , DI SINI dan DI SINI.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List